DōMatcha® pytania i odpowiedzi

1. Czym jest DōMatcha®?

Matcha oznacza „przetarta lub zmielona herbata” i jest japońskim określeniem cennej, sproszkowanej zielonej herbaty, zarezerwowanej do tradycyjnej Japońskiej Ceremonii Herbaty (Sado).

Proces produkcji najlepszej Matcha rozpoczyna się od wyboru miejsca do uprawy roślin herbaty (Camellia sinensis). Warunki glebowe i klimatyczne odgrywają kluczową rolę w ostatecznym smaku i jakości herbaty. Regiony górzyste, pagórkowate zapewniają doskonały klimat i poranne mgły potrzebne do uprawy herbaty.

Rośliny herbaty Matcha są chronione przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych na 2-4 tygodnie przed ich zbiorem. To zwiększa ilości chlorofilu i L-teaniny, których zawartość odpowiada za delikatny smak i bogaty zielony kolor i zapewnia słodki zapach. Jest to główny powód dla którego wysokiej jakości zielona herbata smakuje mniej ściągająco i jest bardziej przyjemna dla podniebienia.

Rodzaje japońskiej herbaty są zazwyczaj klasyfikowane w zależności od jakości używanych części roślin. Wysokiej jakości Matcha jest zawsze zbierana ręcznie, co zapewnia że tylko dwa górne, nieotwarte liście zostają zerwane. Wyselekcjonowane  liście  nazwane są tencha. Liście są następnie ostrożnie odparowane, aby zapobiec utlenieniu składników odżywczych i zachować świeżość zielonej herbaty. Następnie, wszystkie szorstkie włókna takie jak łodygi czy żyły są usuwane w celu zapewnienia odpowiedniej miałkości, oraz typowego dla wspaniałej herbaty matcha słodkiego smaku. Liście tencha są powoli ścierane w tradycyjnych granitowych szlifierkach na bardzo drobny talk, niczym puder – i to jest matcha!

Ponieważ matcha jest bardzo podatna na utratę składników odżywczych, koloru i świeżości poprzez ekspozycje na światło i  powietrze, bardzo ważne jest właściwe przechowywanie aby zapewnić najwyższą jakość.

2. Jak rozpoznać jakość Matcha?

Można powiedzieć, że jakość i świeżość Matcha jest w kolorze, smaku i zapachu, oraz sposobie mieszania.

  • kolor im bardziej zielony i żywy ( tak proszku jak i w gotowej herbacie w kubku)
  • słodka matcha smakuje lepiej
  • bogatszy smak
  • bardziej zielony kolor

3. Jaka jest różnica między matcha organiczną i nieorganiczną? Czy to tylko różny rodzaj liści?

Inne liście-tak, ale przede wszystkim różne plantacje herbaty. Liście przeznaczone do Certyfikowanej Organicznej DōMatcha® muszą spełnić szereg przepisów, takich jak brak pestycydów, użycie wyłącznie naturalnych nawozów, ochrony pól przed zanieczyszczeniami środowiska, użycie tylko naturalnych metod kontroli szkodników oraz prowadzenie dokładnych dzienników upraw i w wiele więcej. Organiczna DōMatcha® przestrzega szeregu regulacji AS/JONA/OCIA oraz  IFOAM. Jest również certyfikowana przez AB (Agriculture Biologique – Rolnictwo Biologiczne). Ekologiczne produkty posiadające to logo muszą zawierać więcej niż 95 procent składników organicznych.Organiczna DōMatcha® jest również certyfikowana przez Eu Algriculture, organ powiązany z  Wspólnotą Europejską. Organiczna DōMatcha® posiada również certyfikat koszerności.

Nieorganiczną Matcha nie obowiązują te regulacje. Pomimo ogromnej czystości organicznej DōMatcha® i stosowania wyłącznie naturalnych nawozów, testujemy każdą partię na obecność pozostałości chemicznych i pestycydów.

Historia organicznej Matcha rozpoczęła się w 1972 roku od naszego producenta, który przyczynił się do wprowadzenia certyfikatów jakości do produkcji japońskiej zielonej herbaty. Początek miał miejsce w Japońskim regionie Uji, gdzie powstała Matcha. Po 20 latach determinacji, w 1992 roku nasz dostawca został nagrodzony pierwszym w historii certyfikatem JONA Organic (Japan Organic and Natural Foods Association), który jest rozpoznawany na całym świecie ze swoich wysokich standardów ekologicznych.

4. W jaki sposób DōMatcha® sprawi że poczujesz spokój?

L-teanina – aminokwas w matcha zwiększa fale alfa w mózgu. Fale alfa pomagają nam czuć się  spokojnym, kreatywnym, bystrym  i skoncentrowanym.

 5.Czy DōMatcha® uzależnia?

Jeśli doskonały nastrój i  energia może być nałogiem, to tak!

6. Gdzie mogę znaleźć herbatę DōMatcha®?

www.vitaminsandmore.pl | www.wygrajzdrowie.pl | Apteka Radosna w Wilanowie

7. Jak przygotować herbatę DōMatcha®?

Przygotowanie filiżanki pysznej DōMatcha® jest szybkie, łatwe – i zabawne!

Tradycyjna metoda:

Aby cieszyć się z tradycyjnej metody przyrządzania herbaty, zrób z tego swoją małą ceremonię używając bambusowej miarki, bambusowej łyżeczki i pięknie dekorowanej miseczki do picia.Pamiętaj – każdy kubek jest wyjątkowy!

  1. Umieść w miseczce 2 bambusowe miarki Matcha  (to ok.1/2 łyżeczki do herbaty)
  2. Dodaj 60-90 ml wrzącej wody (80 stopni C),użyj bambusowej trzepaczki mieszając energicznie na kształt litery W, aż do powstania pianki.
  3. Dodaj wody do smaku (250 ml).Pamiętaj żeby dolewać wody PO wcześniejszym dokładnym rozmieszaniu!

Pyszne Wariacje …

Można również mieszać DōMatcha® z gorącym lub zimnym mlekiem migdałowym, zwykłym mlekiem, sokiem lub bezpośrednio do butelki z wodą by stworzyć orzeźwiającego drinka na każdą porę dnia!

8. Jaka jest różnica między Ceremonial matcha, a 2nd Harvest matcha?

DōMatcha® Ceremonial to wyłącznie nowe górne liście, starannie zebrane wiosną, po pierwszym przypływie. Dają one bardzo gładki ale równocześnie mocny smak, uważany za jeden z najlepszych gatunków Matcha. Dowodem na to jest duża wartość rynkowa. 2nd DōMatcha® jest starannie zbierana w sierpniu, liście do 2nd Harvest pochodzą z dłuższych roślin herbaty i dają bardziej cierpki smak. W wyniku tego ma mniejszą wartość.Cena matcha odzwierciedla jakość różnych gatunków matcha. Polecamy Ceremonial Matcha jeśli jesteś wymagającym degustatorem lub tradycjonalistą i chcesz osiągnąć najlepszą matcha bez dodatków, tylko z gorącą wodą. Jeśli masz zamiar użyć matcha latte w napoju lub koktajlu, równie dobrze możesz użyć wysokiej jakości  2nd Harvest.

9. Czy po otwarciu Matcha należy przechowywać puszkę w lodówce?

Przechowuj  Matcha w lodówce, wewnątrz małego woreczka foliowego umieszczonego w puszce. Przed poddaniem obróbce ceramicznej do postaci proszku matcha, nasze liście tencha przechowywane są w temperaturze nieco powyżej zera. DōMatcha® jest jak surowe, żywe jedzenie i  przechowywanie go w lodówce pomoże utrzymać je dłużej świeże.

10. Właśnie kupiłem opakowania Matcha i jestem zaskoczony jasnozielonym kolorem! Czy mają na to wpływ jakieś dodatki?

Nie, jasny zielony kolor to piękno najwyższej jakości matcha. Zbierane są tylko młode i najlepsze liście po pierwszym przypływie. Te małe liście są czyszczone, przechowywane w temperaturze nieznacznie powyżej zera, a następnie mielone za pomocą kamiennych tarek do naturalnie żywego  zielonego proszku.

11. Czy usunięcie srebrnego opakowania DōMatcha® może zagrozić jakości herbaty?

Puszka jest wykonana z aluminium, by móc poddać ją recyklingowi. Proponujemy utrzymanie naszego Matcha wewnątrz worka foliowego, który zabezpiecza żywność, a następnie wewnątrz puszki, a nie bezpośrednio w kontakcie z aluminium. To pomaga zachować dłużej świeżość. Inne marki Matcha nie zawierają bezpiecznej torby na żywność i proszek matcha jest w bezpośrednim kontakcie z aluminium. Nie wiemy na pewno, czy może to powodować problemu ze zdrowiem, dlatego zachowujemy wszelką ostrożność (dla Twojego bezpieczeństwa).

12. Czy DōMatcha® zawiera gluten?

Nie, DōMatcha® jest wolna od glutenu.

13. Czy DōMatcha® może mieć wpływ na wchłanialność stosowanych przez nas leków?

DōMatcha® nie jest suplementem, nie ma przeciwwskazań do spożywania zielonej herbaty podczas stosowania leków. Natomiast zawsze zalecane jest by skonsultować przyzwyczajenia żywieniowe przed zastosowaniem nowego leku.

14. Kiedy jest najlepszy czas na wypicie matcha? Mam obawy czy popołudniowy drink nie zakłóci mojego nocnego snu.

Na pewno trzeba być ostrożnym z kiedy pijesz matcha, herbata przebywa w krwiobiegu 4 – 6 godzin. Zaleca się pić matcha nie wcześniej niż 4 godziny przed snem. Początkowo, spróbuj matcha w ciągu dnia, aby zobaczyć jak na Ciebie wpływa.

15. Co się stanie jeśli herbata podrażni mój żołądek? Czy to normalne?

Początkowo, żołądek może się nieco niespokojny, ciało dostosowuje się do tego potężnego działania herbaty. Nie zaleca się pić DōMatcha® na pusty żołądek.

16. Jakie badania są wykonywane, aby upewnić się, że DōMatcha® jest zdatna do picia i nie zawiera promieniowania ?

Jeśli chodzi o Fukushimie, rozumiemy obawy. Kształcimy ludzi każdego dnia na temat korzyści wynikających z matcha i skłaniamy  ich do badania matcha przed zakupem, ponieważ nie wszystkie są takie same.

Większość naszych matcha jest uprawiana w Kagoshima. Kagoshima jest bardzo daleko na południowy zachód od Fukushima i na innej wyspie. Nasi producenci bardzo starannie przebadali liście, wykorzystali w tym celu niezależne laboratoria testowe. Po takich testach matcha przybywa w naszym magazynie, gdzie możemy badać ją ponownie. Testujemy zamkniętą puszkę, a następnie proszek. Kupiliśmy bardzo drogie detektor promieniowania zaprojektowane specjalnie do testowania żywności. Wreszcie wysyłamy Matcha do laboratorium w Illinois – niezależnego laboratorium w Ameryce Północnej, by mieć kolejny dowód jakości. Jeśli nasza matcha nie nadaje się do picia, nigdy nie pojawi się na półkach. Testy będziemy przeprowadzać zawsze i z przyjemnością  wyślemy wyniki do sprawdzenia, wglądu na życzenie każdego klienta. Nasza matcha to ponad 700 lat doświadczenia, nasi partnerzy i  producenci to mistrzowie herbaty.

Proszę spojrzeć na  mapę poniżej. Kagoshima i Kioto są bardzo daleko od Fukushimy, 95% naszej matcha jest uprawiana w Kagoshima, które znajduje się na wyspie Kiusiu. Około 1000 mil od Fukushima ..

Mapa_DoMatcha

 

DōMatcha
Odkryj DōMatcha®….Twoje ciało i umysł podziękuje Tobie!

Aby uzyskać więcej informacji na temat produktu DōMatcha® przejdź do www.domatcha.com lub skontaktuj się z nami pod adresem: kontakt@vitaminsandmore.pl

*Te oświadczenia nie zostały ocenione przez Food and Drug Administration. Produkt ten nie jest przeznaczony do diagnozowania, leczenia lub zapobiegania jakiejkolwiek chorobie.