Globalny niedobór kwasów Omega-3

Czym są omega-3?

Omega-3 to składniki odżywcze zwane niezbędnymi kwasami tłuszczowymi lub NNKT. Są one uważane za „niezbędne” ponieważ są konieczne dla zachowania zdrowia, jednak nie mogą być wytwarzane prze nasz organizm. Omega-3 są dostarczane naszym organizmom poprzez jedzenie i suplementy diety. Są one włączane do błon komórkowych, gdzie wpływają na każdy biologiczny proces w naszym ciele. Jeśli spożywamy wystarczającą ilość kwasów omega-3  komórki są w stanie prawidłowo funkcjonować, a prawidłowy stan zdrowia jest utrzymany.*

Czym jest globalny niedobór omega-3?

Ogromna ilość badań (ponad 8000 badań klinicznych, przeprowadzonych przez naukowców na całym świecie), pokazuje nie tylko kluczowa rolę omega-3 dla naszego zdrowia, ale także rzeczywistość, w której ludzie na całym świecie są pozbawieni tych niezbędnych składników odżywczych.

Międzynarodowi eksperci stwierdzili, że choroby wynikające częściowo z niedoborów omega-3 należą do najbardziej palących problemów zdrowotnych XXI wieku.1

Ostatnie badania Harvard University oceniły niedobór omega-3 w Stanach Zjednoczonych jako ósmą w kolejności przyczynę śmierci odpowiedzialną za

prawie 100.000 zgonów rocznie. Jednocześnie ustaliły, że można im zapobiec stosując zdrową dietę i styl życia, ograniczając metaboliczne czynniki ryzyka.2

Jak to się stało, że mamy niedobór kwasów Omega-3?

Omega-6 i omega-3 to dwie rodziny niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Gdy spożywany je w zrównoważonej proporcji, pracują one razem, aby utrzymać nasze ciało w zdrowiu. Nowoczesna zachodnia dieta, która obecnie ma wpływ na zwyczaje żywieniowe dużej części świata, znacznie zakłóciła naturalnie zrównoważone spożycie NNKT. Jemy zbyt dużo tłuszczów omega-6, znajdujących się głównie w rafinowanych olejach roślinnych (takich: jak olej sojowy, rzepakowy i kukurydziany), pokarmów przetworzonych; i mięsa zwierząt hodowlanych, karmionych paszą z soi i kukurydzy zamiast trawą. Ponadto, spożywamy zbyt mało kwasów omega-3, które znajdują się głównie w dziko odławianych, tłustych rybach zimnowodnych. Zamiast diety zawierającej zbilansowane ilości kwasów omega-6 i omega-3, nasz typowy pokarm zawiera kwasy omega-6 do omega-3 stosunku od 10:1 do nawet 20:1.

Ścieżka od niedoboru do ilości wystarczającej. 

Pierwszym krokiem do skorygowania niedoboru kwasów omega-3 w organizmie jest zwiększenie spożycia kwasów tłuszczowych omega – 3 i zmniejszenie spożycia kwasów tłuszczowych omega-6. Jednakże, z powodu przewagi występowania kwasów omega-6 w naszej nowoczesnej żywności, zmiany w diecie są tylko częścią rozwiązania. Suplementacja kwasami omega-3 jest również niezbędna. Badania pokazują, że wysokiej jakości, oczyszczony suplement na bazie oleju rybiego jest najlepszym źródłem najważniejszych kwasów omega-3: kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenoweg (DHA). Większe spożycie kwasów omega-3 dla lepszego zdrowia, dla utrzymania optymalnego zdrowia, międzynarodowi eksperci

zalecają spożywanie co najmniej 500 mg EPA i DHA każdego dnia. W badaniu Global Summit z 2011 roku stwierdzono, że dla ludzi spożywających dietę typu zachodniego, spożycie więcej niż 1 grama EPA i DHA na dobę jest niezbędne.3 Sugerowano, że proste zmiany w diecie zwiększające spożycie omega-3 i zmniejszające spożycie omega-6, na skalę światową mogłyby poprawić globalną jakość zdrowia publicznego poprzez poprawę jakości życia, zmniejszenie kosztów opieki zdrowotnej i promowanie zdrowego starzenia się.

Nordic Naturals: misja – walka z niedoborem

Jako wiodący dostawca olejów rybich omega-3 na całym świecie, firma Nordic Naturals jest zobowiązana do korygowania globalnego niedoboru kwasów omega-3 nie tylko dostarczając czyste, świeże, bezpieczne i skuteczne suplementy na bazie kwasów omega-3, ale także poprzez badania, edukację i zwiększanie dostępności.

W miarę jak ludzie będą lepiej rozumieć jak osiągnąć właściwą równowagę kwasów tłuszczowych w organizmie, postępował będzie proces odwracania tego niekorzystnego trendu światowego. Naszą misją jest kontynuowanie tej ważnej pracy, aby zobaczyć jak kolejne pokolenia na całym świecie cieszą się lepszym zdrowiem przez długie lata.

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.

These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Opracowano na podstawie materiału Nordic Naturals: The Global Omega-3 Deficiency: An Overview.

1. Global Summit on Nutrition, Health and Human Behaviour, Consensus Statements (1) 4 March 2011, http://www.omega3summit.org/pdf/ConsensusStatements.pdf (March 2011).

2. Danaei G, et al. (2009) The Preventable Causes of Death in the United States: Comparative Risk Assessment of Dietary, Lifestyle, and Metabolic Risk Factors. PLoS Med 6(4):e1000058. doi:10.1371/journal.pmed.1000058.

3. Global Summit on Nutrition, Health and Human Behaviour, (March 2011).

3 komentarze

  1. Vitamins and More says

    Bardzo dobry artykuł 🙂

  2. Martyna says

    Bardzo fajny artykuł – polecam wszystkim

  3. oakley womens sunglasses says

    Thanks very interesting blog!

Post a comment