SPOŻYWANIE ZIELONEJ HERBATY ZAPOBIEGA CHOROBOM

Spalanie tkanki tłuszczowej i utrzymywanie zdrowej wagi ciała to tylko jedne z wielu korzyści dla zdrowia płynące ze spożywania zielonej herbaty. Wykazuje ona również skuteczność wobec wielu rodzajów nowotworów i innych zaburzeń zagrażających naszemu zdrowiu.


Nowotwory

Zielona herbata wykazuje ogromny potencjał w profilaktyce i leczeniu raka, zarówno w badaniach epidemiologicznych, laboratoryjnych, klinicznych jak i tych prowadzonych na zwierzętach, wykonywanych przez ostatnie 10 lat. Ostatnie badania prowadzone przez Departament Rolnictwa USA donoszą, iż zielone herbaty mają silne działanie przeciwnowotworowe na wiele komórek rakowych. Zawarte w zielonej herbacie polifenole – szczególnie EGCG – są odpowiedzialne za te efekty. EGCG blokuje każdy etap karcynogenezy poprzez modulację szlaków sygnałowych związanych z proliferacją komórek, transformacją, apoptozą, przerzutami i inwazją. Odkrycia te mogą mieć istotne zastosowanie w szerokim zakresie odmian nowotworów.

Rak piersi

Processed with VSCOcam with f2 presetNaukowcy są szczególnie podekscytowani ostatnimi badaniami populacyjnymi, które sprawdzały możliwość istnienia związku pomiędzy spożyciem herbaty, a ochroną przed rakiem piersi. W Los Angeles oceniano wpływ ten na Azjatki zamieszkałe w Stanach Zjednoczonych. Kobiety, które piły zieloną herbatę wykazywały znaczne zmniejszenie ryzyka zachorowalności w porównaniu do tych, które jej nie spożywały. Efekty zielonej herbaty uzależnione były od przyjmowanej dawki – przy większych ilościach dawały większą ochronę. Natomiast spożywanie czarnej herbaty nie chroni kobiet przed rakiem piersi. W 2006 roku metaanaliza, opublikowana w czasopiśmie „Carcinogenesis”, porównała 13 odrębnych badań epidemiologicznych na temat wpływu zielonej i czarnej herbaty na ryzyko zachorowalności na raka piersi. Wyniki wskazują, że spożywanie zielonej herbaty wiązało się z obniżeniem ryzyka wystąpienia raka piersi, podczas gdy przyjmowanie czarnej herbaty nie daje jednoznacznej odpowiedzi. Zielona herbata może ponadto pomóc kobietom u których już wykryto raka piersi. Kanadyjski przegląd badań i metaanalizy sugeruje, że spożywanie zielonej herbaty chroni przed nawrotami występującymi we wczesnym stadium (I; II) raka piersi.

Rak jelita grubego

Wstępne wyniki badań sugerują, że zielona herbata pomaga uniknąć raka jelita grubego, jednej z głównych przyczyn zgonów wśród kobiet i mężczyzn. Badania epidemiologiczne i laboratoryjne wskazują, że EGCG działa jako silny środek zapobiegawczy, który hamuje powstawanie raka jelita grubego, a także zwalcza jego rozwój. Naukowcy wierzą, że zielona herbata może przeciwdziałać rakowi jelita grubego poprzez stymulowanie komórek nowotworowych do procesu apoptozy.

Rak skóry

Światło ultrafioletowe, jak wiadomo, jest szkodliwe, a jego częste oddziaływanie prowadzi do występowania raka skóry. Zielona herbata może ochronić skórę przed szkodliwym działaniem UV, zapobiegać chorobom skóry takim jak czerniak czy rak skóry. Badania na zwierzętach pokazały, że zielona herbata, spożywana doustnie lub aplikowana miejscowo, może ochronić skórę poprzez zapobieganie powstawania stanów zapalnych, a także przed supresją immunologiczną wywołaną przez światło UV. Podawanie na skórę EGCG spowodowało ochronę przed promieniowaniem UVB – wywołującym rumień (zaczerwienienie), stres oksydacyjny, zapalenia oraz reakcje biochemiczne związane z powstawaniem raka skóry. Polifenole zawarte w zielonej herbacie przyczyniają się zatem do zapobiegania chorobom skóry związanym z promieniowaniem UVB, takim jak foto-starzenie, czerniak czy rak skóry.

Białaczka

Badania wskazują, że EGCG może pomóc w walce z przewlekłą białaczką limfocytową, formą białaczki (raka krwi), która dotyka dorosłych. Badacze z Mayo Clinic odkryli, że EGCG pomaga niszczyć komórki białaczkowe poprzez przerwanie komunikacji między komórkami nowotworowymi. EGCG natychmiastowo zniszczył komórki białaczkowe w 8 z 10 badanych próbkach komórek białaczkowych w laboratorium.


Choroby serca

Badania na zwierzętach sugerują, że wysokie dawki zielonej herbaty obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz spowalniają postęp miażdżycy. W badaniu finansowanym przez National Center for Complementary and Alternative Medicine (oddział National Institutes of Health) naukowcy sprawdzają wpływ ekstraktu z zielonej herbaty na obniżenie cholesterolu u kobiet po menopauzie. W okresie przed menopauzą kobiety przejawiają mniejsze ryzyko zachorowalności na chorobę wieńcową niż mężczyźni w tym samym wieku. Jednak po okresie przekwitania ryzyko to znacznie wzrasta. Naukowcy badają zwierzęta, aby sprawdzić, czy zielona herbata może pomóc w zapobieganiu wzrostu poziomu cholesterolu we krwi po menopauzie. Ich odkrycia mają ogromne znaczenie dla kobiet, gdyż mogą pomóc obniżyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca.image-20-04-16-12-10


Artretyzm

Reumatoidalne zapalenie stawów jest chorobą autoimmunologiczną, która powoduje gorączkę, ból stawów i zaburzenia ruchowe. Naukowcy z University of Maryland badają, czy zawarte w zielonej herbacie polifenole, a w szczególności EGCG, mogą pomóc załagodzić, a nawet wyeliminować objawy reumatoidalnego zapalenia stawów. W laboratorium naukowcy przez dwa tygodnie podawali szczurom wodę parzoną z ekstraktem z zielonej herbaty, a następnie wywoływali eksperymentalne formy reumatoidalnego zapalenia stawów. W porównaniu do grupy kontrolnej szczurów, otrzymujących zwykłą wodę, szczury przyjmujące ekstrakt z zielonej herbaty były znacznie chronione przed objawami reumatoidalnego zapalenia stawów. Na podstawie wstępnych wyników naukowcy uważają, że zielona herbata może być użytecznym dodatkiem do tradycyjnych metod leczenia. National Institutes of Health finansuje kolejne badania, aby sprawdzić jej dalsze możliwości.


Zdrowe oczy a cukrzyca

Osoby chore na cukrzycę znajdują się w grupie zwiększonego ryzyka zachorowalności na wiele chorób, w tym tych związanych z oczami – nawet zaćmę. Polifenole zawarte w zielonej herbacie mogą pomóc zmniejszyć to ryzyko. W badaniu, opublikowanym w 2005 roku, naukowcy podawali szczurom zieloną i czarną herbatę przez trzy miesiące. Oba rodzaje herbaty hamowały wywołaną przez cukrzycę zaćmę, poprzez modulowanie podwyższonego poziomu glukozy w soczewkach oka. Badacze doszli do wniosku, że zielone i czarne herbaty stanowią potencjalnie niedrogie, nietoksyczne środki umożliwiające zapobieganiu lub opóźnianiu powikłań cukrzycy u ludzi.


Choroby autoimmunologiczne

Antyoksydacyjne i przeciwzapalne działania zielonej herbaty doprowadziły naukowców do wniosku, iż mogą mieć one znaczenie w zwalczaniu chorób takich jak cukrzyca typu I, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń i zespół Sjögrena, które atakują system odpornościowy, własne komórki i tkanki. W zespole Sjögrena, układ odpornościowy atakuje gruczoły wydzielające wilgotność jamy ustnej i oczu, co prowadzi do występowania najczęstszych objawów tej choroby – suchych ust (kserostomia) i suchych oczu (kseroftalmia). Zespół Sjögrena może występować samodzielnie lub w towarzystwie innych chorób. Starsi Amerykanie są bardziej podatni na zachorowania na zespół Sjögrena niż dorośli w Chinach i Japonii – nacji pijących najwięcej herbaty. To doprowadziło naukowców do wniosków, iż zielona herbata może chronić Azjatów przed wtórnym syndromem Sjögrena. W laboratorium sprawdzono, że katechiny z zielonej herbaty stymulują zmiany komórek ludzkich, czyniąc je mniej podatnymi na ataki autoimmunologiczne. Dodatkowo, zielona herbata dramatycznie zmniejszyła stan zapalny tkanek zdrowych, kolejną zmianę wskazującą na zmniejszenie aktywności autoimmunologicznej. Te interesujące odkrycia sugerują, że zielone polifenole mogą pomóc zmniejszyć częstotliwość występowania i stopień zaawansowania chorób autoimmunologicznych.


Podsumowując

Prozdrowotne właściwości zielonej herbaty są znane w Azji od wieków. Na zachodzie, ogrom ostatnich badań nadal wyjaśnia jej biochemiczne właściwości. Mocne, naukowe dowody wskazują, że zielona herbata wykazuje korzyści sercowo-naczyniowe, może chronić przed różnymi śmiertelnymi chorobami takimi jak nowotwory, zmniejsza ryzyko powikłań cukrzycowych oraz łagodzi skutki chorób autoimmunologicznych. Jeśli to szerokie spektrum korzyści nie jest wystarczającym powodem dla dorosłych dbających o zdrowie, aby włączyć zieloną herbatę do codziennego żywienia, najnowsze badania potwierdzające jej wpływ w ułatwianiu spalania tłuszczu i utrzymaniu prawidłowej wagi, z pewnością już są. Większość Amerykanów walczy o utrzymanie odpowiedniej masy ciała, a składniki odżywcze takie jak zielona herbata mogą odegrać ważną rolę i pomóc zapobiec epidemii otyłości i problemom z nią związanym.

image-21-03-16-14-43

Post a comment