Antyoksydacyjne właściwości Kurkumy

Antyoksydanty, inaczej nazywane przeciwutleniaczami, to związki usuwające z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników. Spowalniają procesy starzenia organizmu oraz zapobiegają rozwojowi chorób określanych jako cywilizacyjne.

Podstawowym zadaniem przeciwutleniaczy jest ochrona organizmu człowieka przed stresem oksydacyjnym, czyli stanem, w którym dochodzi do zaburzenia równowagi pomiędzy wytwarzaniem wolnych rodników a ich zwalczaniem przez przeciwutleniacze. Wolne rodniki powodują uszkodzenia błon komórkowych i białek wchodzących w skład enzymów. W przypadku znacznego niedoboru przeciwutleniaczy przedłużający się stres oksydacyjny może przyczynić się do rozwoju wielu chorób, na przykład miażdżycy, chorób serca, udarów mózgu, nowotworów, cukrzycy, zwyrodnienia plamki żółtej oraz do przyspieszenia procesów starzenia organizmu.

Działanie antyoksydacyjne mają witaminy C, E, A oraz niektóre owoce, warzywa i przyprawy. Jednym z najmocniejszych antyoksydantów jest kurkuma. Cudowne działanie kurkumy wynika z obecności silnych związków leczniczych nazywanych kurkuminoidami. Najważniejszym z kurkuminoidów jest kurkumina – silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych. 

Powszechnie spożywana w Indiach i Indonezji, kurkuma jest stosowana w medycynie ajurwedyjskiej już od wieków. W krajach azjatyckich uważa się, że długotrwałe przyjmowanie kurkumy zmniejsza zachorowalność na nowotwory, szczególnie przewodu pokarmowego. Badania prowadzone na zwierzętach pokazują, że kurkumina może hamować proces rozwoju guza nowotworowego. Alkoholowe wyciągi z kłącza kurkumy stosuje się także przy leczeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego: uczucie pełności, wzdęcia i zaparcia spowodowane niedostatecznym wydzielaniem żółci i niedrożnością dróg żółciowych, przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, kamicy żółciowej, zaburzeniach trawiennych wywołanych niedoborem żółci, w stanach atonicznych i skurczowych mięśni gładkich dróg żółciowych oraz w pooperacyjnym zastoju żółci.

Codzienne stosowanie kurkumy w kuchni lub jej suplementacja jest prostym, szybkim i niedrogim sposobem dostarczania organizmowi dawki kurkuminy wystarczającej do skutecznej profilaktyki chorób nowotworowych i układu krążenia. Do jej stosowania powinien dodatkowo zachęcić nas fakt, że pięciokrotnie niższa zachorowalność na chorobę Alzheimera w Indiach niż na Zachodzie jest związana z powszechnym stosowaniem kurkumy.

Vitamin C 1000mg od Vitamins & More to aż 1000mg witaminy C i 30mg Kurkumy w dziennej dawce.

Post a comment