Ponieważ zakład przetwarzania znajduje się tuż obok portu, czas transportu jest ograniczony do absolutnego minimum. Oznacza to, że tylko kilka krótkich godzin po złowieniu dorsze arktyczne są dostarczane w całości do zakładu produkcyjnego aby ich przetwarzanie rozpoczęło się natychmiastowo. Dzięki krótkiemu czasowi jaki upływa od złowienia ryby do rozpoczęcia przetwarzania, jak również dzięki samemu sposobowi przetwarzania, mogą utrzymać wyjątkową świeżość oleju rybiego.
Azot używany jest, aby zminimalizować ekspozycję na tlen na każdym etapie produkcji – rozpoczynającej się natychmiast po połowie. Ma to ogromne znaczenie dla produkcji, ponieważ tylko przy jego użyciu olej rybi może być chroniony przed oksydacyjnym jełczeniem, które prowadzi do rybiego zapachu, smaku i posmaku, a także powstawania wolnych rodników w organizmie. Dzięki pionowo zintegrowanemu procesowi produkcyjnemu – od połowu do uzyskania gotowego produktu, Nordic Naturals zapewnia wyjątkowo świeży olej z wątroby dorsza.