Kwas DHA:

Poprawa koncentracji oraz komfortu emocjonalnego

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) to organiczny związek chemiczny z grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-3. Należy do egzogennych kwasów tłuszczowych (NNKT). Jego źródłem są algi oraz ryby morskie, które odżywiają się algami. DHA cechuje się wieloma korzystnymi działaniami dla organizmu. Spożywany w pokarmach powoduje zmniejszenie stężenia triacylogliceroli we krwi. Natomiast niedobór kwasu dokozaheksaenowego zmniejsza stężenie serotoniny w mózgu, a także może mieć związek z występowaniem ADHD. Istnieją przesłanki wskazujące, że niski poziom DHA w diecie przyczyniać się może do chorób układu krążenia (na przykład nadciśnienia tętniczego), układu odpornościowego i wielu zaburzeń zdrowia psychicznego. Opublikowano też doniesienia o korzystnym wpływie DHA w leczeniu depresji. W badaniach klinicznych poświęconych temu zagadnieniu DHA stosowany był sam lub wraz z kwasem eikozapentaenowym (EPA), który jest substratem do jego wytwarzania w organizmie. Trwają także badania nad leczeniem wczesnej choroby Alzheimera za pomocą kwasu dokozaheksaenowego i innych kwasów tłuszczowych omega-3.

  • Pomaga zachować jasność umysłu, dobry nastrój oraz korzystanie oddziałuje na układ nerwowy
  • Usprawnia pracę mózgu, poprawia wzrok i podnosi odporność
  • Nieodzowny dla prawidłowego rozwoju mózgu i układu nerwowego niemowląt i dzieci
  • Polecany przez lekarzy ginekologów jako suplement diety dla kobiet w ciąży i okresie laktacji