Dziś mamy coś specjalnego dla fanów zimnych napojów. Specjalnie na lato i mniejsze lub większe upały mamy przepis na wspaniałe orzeźwiające Macha Milk Frape
Do przyrządzenia frape potrzebne nam będą:
- 1 łyżeczka DōMatcha
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cukru z palmy kokosowej, można zastąpić zwykłym lub brązowym
- Syrop migdałowy dla smaku (opcjonalnie)
- 1 szklanka lodu
Sposób przygotowania jest bardzo prosty i zajmie nam maksymalnie 10 do 15 minut.
Na początek musimy rozpuścić cukier w jednej łyżce stołowej gorącej wody.
Następnie należy w blenderze zmieszać: wcześniej rozpuszczony cukier lub syrop
migdałowy, mleko migdałowe i lód. Po uzyskaniu jednolitej aksamitnej
konsystencji należy wsypać 1 łyżeczkę DōMatcha i powtórnie zmiksować nie dłużej
niż 2-3 sekundy. Całość podajemy w schłodzonej szklance a po wierzchu możemy
posypać cynamonem lub odrobiną DōMatcha.
Jeśli jesteś zainteresowany innymi przepisami z wykorzystaniem zielonej herbaty DōMatcha, wystarczy że napiszesz do nas maila, a my przyślemy do Ciebie naszą książkę kucharską.
Życzymy smacznego!