Witamina D3:

Zdrowe kości i stabilizacja dobrego nastroju

Witamina D3 (Cholekalcyferol) to  organiczny związek chemiczny z grupy witamin D. Reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową organizmu, umożliwia wchłanianie tych pierwiastków w jelitach, a także zapewnia właściwą mineralizację kości. Powstaje w skórze wystawionej na działanie promieni UV. Występuje także w drożdżach, wątrobie, żółtku jaj oraz w przetworach rybnych i tranie.

W okresie rozwojowym witamina D ma istotne znaczenie w kształtowaniu się kości i zębów. Jej niedobór u dzieci prowadzi do krzywicy, zaburzenia mineralizacji kości i zmniejszenia masy kostnej, a u dorosłych wywołuje bóle kostne, osteomalację i osteoporozę.

Istnieje związek między stężeniem witaminy D w osoczu a zaburzeniami snu. Natomiast poziom witaminy D w osoczu ciężarnej kobiety może być powiązany z ryzykiem wystąpienia zaburzeń autystycznych u jej przyszłego dziecka.

Ma także działanie immunomodulujące, pośrednio przeciwbakteryjne i zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych oraz stymuluje zdolność wątroby do regeneracji.

Analiza 18 wyników badań, w których łącznie uczestniczyło 57 tys. ludzi, wykazała, że wśród przyjmujących witaminę D, w średniej dawce 528 j.m., śmiertelność spadła o 7%. Niektóre badania wskazują, że witamina D może zmniejszać ryzyko zachorowania na grypę. Sezonowa zmienność zawartości witaminy D w organizmie (spowodowana zmiennością nasłonecznienia w różnych porach roku) wiąże się także, według tych badań, z sezonowością zakażeń na tę chorobę.